Varning för datornörderi

När senaste lönen trillade in föll jag för frestelsen och beställde ett 8800GT-grafikkort för dryga tusenlappen från datorbutiken. 8800GT-korten lanserades i höstas och var en sensation då de presterade betydligt bättre än förra entusiastkorten 8800GTS (låg på runt 3000 spänn då) och i princip lika bra som värstingkorten 8800GTX (runt 4500!). 8800GT hade så pass bra pris/prestandaförhållande att de hör till de mest hypade grafikkorten någonsin och var länge väldigt svåra att få tag i under hösten. Men för mig som då satt med en föråldrad socket A-baserad dator med den gamla grafikkortsbussen AGP var naturligtvis ett 8800GT bara en ouppnåerlig dröm. Fram till dess att jag köpte den nya datorn i vintras då. Men vid det laget låg korten fortfarande lite väl högt prismässigt, runt 2000 för 512mb och ca 1700 för 256-versionen. Istället blev det ett billigt 7900GS som jag monterade en skåpdammande Zalman-fläkt på. 7900GS är långt ifrån ett dåligt kort (det kom 2006 och gick då på runt 2000 spänn), det går exempelvis att maxa spel som Half-Life 2 utan problem och i 1024*768-upplösning med medelhöga grafikinställningar hänger kortet med skapligt även i de flesta nyare spel. 7900GS visade sig dessutom väldigt överklockningsvänligt, jag klockade upp det till 580mhz i kärnan och 840mhz i minnet (450/660 original). Spelprestandan blev nästan 20% bättre. Så jag var alltså klart nöjd med mitt 7900GS, men ett 8800GT skulle ju vara nåt annat förstås. Ett prestandakort i ordets rätta bemärkelse...

Jag spanade under våren på 256mb-korten eftersom de är klart billigare än 512-dito och jag ändå inte kommer spela på högre upplösning än 1280*1024 (det är främst på höga upplösningar mkt minne används). Siktade in mig på ett Gigabyte-kort med några fördelar mot standardkorten: färdigmonterad Zalmanfläkt, kortare än standardlängden (bra om man inte har så stort chassi) och dessutom bundlat med RPG-spelet Neverwinter nights 2. Blev också ett sånt när jag väl beställde, men när jag väl hade kortet i hand kom problemen. Att byta grafikkort är en väldigt enkel procedur, i princip är det bara att plocka ut det gamla och sätta i det nya.. Men fan, när jag väl slog på datorn med nya kortet i fick jag ingen bild! Vad i helvete nudå? Först testade att jag montera tillbaka det gamla kortet och avinstallera drivrutinerna, det borde inte spela nån roll men man vet ju aldrig, men nope, ändå ingen bild med nya kortet. Jaha.. ett 400w Codegen nätaggregat kanske är för klent? Skruvade ut det starkare nätaggregatet från gamla datorn (520watts med skapliga 12v-värden) och satte i det nya burken. Men fortfarande samma effekt vid uppstart; fläkten på kortet gick igång och inga varningspip från moderkortet men likväl ingen bild. Nähepp, antagligen hade jag fått ett trasigt kort då? Eller så hade jag möjligtvis lyckats paja kortet med statisk el eller nåt liknande (även om det inte kändes så troligt). Så jag satte tillbaka mitt 7900GS-kort och förberedde mig på att skicka tillbaka 8800Gt-kortet (suck). Men vafan, när jag monterat tillbaka 7900GS funkade inte det heller (!), samma problem, fläkten funkar osv men ingen bild ut till skärmen. Lätt desperat funderade jag på om jag lyckats sabba två kort eller om till och med PCI-expressbussen på moderkortet hade kortslutit. Suck. Men efter ytterligare diverse strul och många svordomar senare upptäckte jag att jag klantigt nog inte monterat ena 12v-sladden i moderkortet. Och efter en enkel manöver gick sedan 7900GS-kortet igång igen till min stora lättnad. Nu tänkte jag att 12v-sladden antagligen också var problemet med 8800GT-kortet så förväntansfull monterade jag det kortet igen. Men icke, samma problem, fläkten igång men ingen bild. Suuuck. Jaha, det var bara att skicka tillbaka kortet som defekt då. Så var det med det.

Men historien tog inte alls slut där. Dagen efter lyckades jag efter lite om och men googla mig fram till att det kunde vara en lösning att flasha (alltså uppdatera) moderkortets BIOS. Hm, nja, kände mig inte jättepigg på det direkt, verkade både krångligt och en aning riskabelt, dessutom var instruktionerna att flasha BIOS tämligen svårtolkade och jag skulle även tvungen att göra bootbar cd-skiva istället för diskett eftersom datorn (såklart) saknar diskettstation. Jag hittade dock en senare BIOS-version på Jetways krångliga hemsida och lyckades göra en boot-cd med det BIOSet redo för flashning. Men det funkade inte, när väl flashningen skulle börja kom det upp ett felmeddelande "bla bla your mainboard does not support this BIOS" stod det. Jaha, nog kört att försöka flasha då. Men efter ytterligare en del googling på krångliga sidor från fjärran öster upptäckte jag att felmeddelandet nog stämde, Jetway har av nån anledning inte listat just moderkortet jag har på sin officiella europeiska sida, utan jag hittade iställen en annan BIOS-version släppt i början av februari på en gammal jetway-sida, bara tillgänglig genom googles cach-minne nu. Jaha, friskt vågat tänkte jag och gjorde ytterligare en bootbar cd med den nya BIOS-versionen.. och voilá! Nu funkade flashningen och datorn gick igång igen utan problem. Ganska stolt över att ha lyckats flasha ett BIOS för första gången tänkte jag att nu kanske det nya 8800GT-kortet äntligen skulle funka (även om det kändes föga troligt). Men tro på fan att jag var nära att tappa hakan när skärmen helt plötsligt fick bild med 8800GT-kortet installerat! Jippie! Lösningen på all denna grafikkortssoppa var alltså att att flasha BIOS. Lite väl mkt överkurs bara för att byta ett grafikkort kan man tycka, men samtidigt har jag ju lärt mig en del av allt detta jox. Trial and error som det så fint kallas.

I vilket fall så presterar 8800GT-kortet precis så bra som jag hade vågat hoppas. i Inlägget 12/3 skrev jag ju att jag fick upp datorn i 8869 poäng i grafik-testprogrammet 3dmark05, det var med 7900GS och en siffra som jag sedan med högre överklockning höjde till 9579. 8800GT gav oklockat direkt ur förpackningen finfina 14000 poäng, och det går säkert att driva det betydligt högre än så med lite överklocking. 14000 poäng är mkt, det är betydligt högre än vad många bara nåt år gamla dyrkort presterar (alltså kort för då långt över 3000 som 7950gx2). I den senare versionen av samma program, 3dmark06 är skillnaden ännu större, 5300 poäng med 7900GS högt överklockat, och 9400 poäng med 8800GT oklockat. I spel har jag minst dubblat framratesen med det nya kortet och det dessutom på högre grafikinställningar, i många fall de högsta spelen har. Ett 8800GT-256 för drygt 1000 spänn är därmed den absolut bästa prestandaprodukten till datorer jag någonsin köpt. Spelar du mycket datorspel och har en någorlunda modern dator i övrigt så köp, du kommer inte ångra dig.

Jaja, det var mycket hårdvarusurr det. På spelfronten har jag faktiskt äntligen börjat spela World of Warcraft efter att ha blivit inspirerad av syrrans kille Magnus, en mycket insatt spelare. Ja, än så länge är jag ju naturligtvis bara i början av spelet men jag måste säga att det redan är helt klart fascinerande. Det kan nog bli några timmar med WoW framöver har jag en känsla av... (om du spelar eller vill börja spela så säg till mig så kan vi hänga på samma server och sammarbeta lite).

RSS 2.0