Överbetalda jävla sopa

Det här var ju både skrämmande och skrattretande på samma gång. Amerikanen Nicholas Angell, bara för två säsonger sedan i miniklubben Bofors, tjänade hutlösa 280.000 spänn i månaden efter skatt med sitt artistkontrakt i soplaget Brynäs. 280 jävla tusen rent för en halvsopa?!
Brynäs sportchef Micke Sundlöv säger att uppgifterna inte ska komma ut. Nähä, och varför inte det då om man får fråga? Allt i klubbarnas inre arbete ska tydligen vara en skyddad verkstad som fansen inte ska lägga sig i, trots att det ju i huvudsak är just fansen som ligger bakom spelarnas (och ledarnas) pröjs. Nöj er med att betala svindyra matchbiljetter men ge fan i att gnälla om nu medelmåttor är svårt överbetalda, för som Sundlöv poängterar är det ju inget annat än marknaden som bestämmer villkoren. Ni vet det där välbekanta förhållandet mellan utbud och efterfrågan som reglerar huruvida en vara eller tjänst är billig eller dyr i vårt samhälle. Om det ändå vore så väl alltså, för 280 papp i månaden för Angell är naturligtvis inte fråga om något annat än ren och skär idioti. I Nordamerika betalar man visserligen rena fantasilöner till många spelare, men alla löneuppgifter där är i alla fall offentliga och redovisas också utan krusiduller. Inför den principen även i Sverige, det är redan nog daltande med spelarna som det är nu.

Nollan Ros som bloggar om hockey på Aftonbladet bidrar i lönedebatten med några smarta infallsvinklar om Angells pröjs. "Men man glömmer att han får lönen under endast 6 månader och att han måste skatta för pengarna hemma i Minneapolis... Sett på årsbasis får Angell 170 000 kronor i månaden..." Jaha, och varför i helsefyr skulle man räkna på årsbasis om man bara är anställd för 6 månader? Vi jämför; om jag skulle tjäna 20 papp i månaden under tre månader på ett sommarjobb så blir det ju 5000 på årsbasis. Relevant siffra, eller hur? Och det blir ännu bättre. På grund av artistskatten "...får han inte nyttja folktandvård, sjukhus eller andra skatteförmåner som är en självklarhet för Svensson. Det måste han betala extra för." Ja där får verkligen Angell hosta upp enorma summor under 6 månader, särskilt med tanke på att hockeyspelarna har egna lagläkare som klubbarna betalar. Tandvården och de övriga utgifter som blir över får ju stackarn pröjsa själv och såna grymma pengar bör ju helt klart röra sig om betydligt mer än vad han tjänar in på de skattelättnader artistkontraktet innebär... Men slutklämmen är ändå allra bäst: "Kan tycka att det är Brynäs som vinner mest på den höga lönen. De lockar med en lön på 340 000 kronor i månaden, men egentligen är det en normal lön för en importspelare från Nordamerika.". Hosta 340 papp i månaden för en halvsopa men ändå vara vinnare - Stort grattis till alla Brynässupportrar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0