Nej, det är inte fåglarnas fel

I våras satsade jag en del på min forna hobby fiske, jag investerade i en del utrustning samt i ett årskort i Nissan. Ni som läste min förra blogg minns kanske att det överlag gick ganska skralt, men att det i alla fall gav flera fina dagar utomhus, främst vid Tylösands klippor. Den här våren hoppas jag komma ut en del igen, det beror mest på vädret, men något Nissanårskort blir det inte. Jag lessnade nämligen ganska snabbt på Nissan senast, av flera anledningar - fiskevården är katastrof, det finns få bra fiskeplatser och själva fiskbeståndet är väldigt tamt. Det verkar dessutom bli sämre med fisk för varje år som går, förra helgen var det havsöringspremiär, och trots högt vattenstånd och tillsynes goda förutsättningar vädermässigt fångades inte en enda fisk, 0 havsöringar alltså! Reaktionen bland Halmstads sportfiskare lät inte heller vänta, men helvete vad trött jag är på att så många sportfiskare har svårt att fatta var det verkliga problemet ligger. Det handlar inte om några andra djur som käkar upp fiskarna, självklart inte, det handlar om, och har så också gjort så länge fiskarna börjat försvinna i vattendragen, ett idiotiskt rovfiske till havs, som sker av allt från gamla nostalgiska "jag-har-minsann-fiskat-i-40-år-och-har-så-rätt-att-göra-även-framöver"-fiskegubbar till stora trålarfabriker som dammsuger enorma områden på fisk. Tredjeparts-boven i havsskövlingen är naturligtvis vi fisk-käkande konsumenter som gott slurpar i oss torsk, strömming och lax, oavsett hur sargade beståndet nu är.

Det finns en helvetes massa inbitna sportfiskare i Sverige, man räknar dem faktiskt numera i sjusiffriga antal, och ändå ska det vara så satans svårt att skapa en enad stark röst mot yrkesfiskeindustrin. Vad som krävs är nationella och målmedvetna kampanjer och satsningar för att restaurera och utveckla de fantastiska förutsättningar som faktiskt finns. Och görs det på rätt sätt, med respekt mot fisk, vattendrag, fåglar osv (t ex att villkorslöst införa den ädla konsten av catch and release, med strikta begränsningar på hur mkt fisk som får tas upp), så har det svenska sportfisket alla förutsättningar att bli en enorm ekonomisk framgångssaga. Miljardbelopp i turistnäring istället för de futtiga fåtal miljoner som yrkesfisket nu drar in. Det finns dock visst hopp, det glädjer mig exempelvis att sportfiskare i Sundsvall har fattat vad det hela handlar om. De har satt upp en plan på att rädda laxen i Ljungan, som utsätts för fiske i sitt fredningsområde (!) av ett gäng yrkesfiskare, som dessutom fått dispans att fiska där av länsstyrelsen (!). 22 laxar fångades av sportfiskare i Ljungan förra året (uppskattningsvis ca 220 kilo fisk), att jämföra med de 8 ton lax som fångades av yrkesfiskarna i fredningsområdet. Hur många som sportfiskar i Ljungan i jämförelse mot de som yrkesfiskar behövar inte ens nämnas. Helt jävla absurt är det, och jag hoppas verkligen att man får dessa yrkesfiskare - under vilka medel nu nödvändiga - att snabbt byta karriär, och det oavsett om de nu fiskat där i flera generationer tidigare. Vad sedan beträffar alla trålare och fiskebåtar som dammsuger Östersjön, Bottenhavet, Skagerack, Norska havet osv, så är de ett utmärkt användningsområde för de rostande atomutbåtarna i Murmansk - ut och sänk de jävlarna!

...

Tortyr har i flera hundratals år ansetts som en efterbliven och ineffektiv förhörsform och de flesta länder lagstiftade även bort denna yttersta form av människokränkning i mitten på 1700-talet. Men "demokratins starkast lysande stjärna" Usa har som så ofta i människorättssammanhang varit ett undantag, och det har nyligen kommit rapporter om brutala förhörsmetoder som skendränkning osv (självklart att anses som tortyr) i samband med "kriget mot terrorismen". Reaktionerna har varit starka och bifallet har till och med lett till ett lagförslag om förbud i kongressen, men tro på fan att Bush la in sitt veto och stoppade det. A 17th-century kind of guy helt enkelt.

...

Idag är det val i Spanien, och det ser lovande ut, vallokalundersökningen visar nämligen att Socialistregeringen sitter kvar och besegrar de konservativa - Hurra! Dessutom rapporterades ikväll att vänstern går fram i lokalvalen i Frankrike, och förra veckan läste jag i DN om en tydlig vänstervåg i Tyskland. Värmande besked från kontinenten i det ännu vintergråa Sverige.

Kommentarer
Postat av: gustav

...samtidigt som man i sverige ska starta igång den länge bubblande hatkampanjen mot komunism. härligt.

2008-03-11 @ 18:06:11
URL: http://paparkaka.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0