Kredit är tryggt

Internetföretaget Kameraexperten utför stor scam och har hittills fått hela 2600 anmälningar mot sig. Trist med vatten i kvarn för de som fortfarande ryggar för internethandel. Men inte fan blir det bättre av att utredningschef Jan Granqvist vid Stockolmspolisens bedrägerirotel Nord kommenterar händelsen på följande vis till Hallandsposten: ”– Alla som handlar på internet borde vara mer försiktiga, säger Granqvist. Är ett erbjudande för bra för att vara sant så är det inte det heller, oftast. Folk är nog lite för naiva.”

”Naiva”? Senare i artikeln framkommer ”Men Kameraexperten betraktas tidigare som seriöst. Därför var kundkretsen sannolikt stor”. Jaha? Så mycket för "naiva" kunder alltså! Kan inte Jan istället förklara hur man som konsument ska verka förebyggande genom att vara ”försiktig” när ett företag som tidigare har fungerat i flera års tid helt plötsligt går under jorden och inte levererar folks grejer? Vad fan kan man göra åt det? Dessutom såg jag exakt vad det var för produkter som Kameraexperten plötsligt hade sänkt priset på, och visst låg de billigare än de andra näthandlarna, men knappast så lågt att det skulle vara ”för bra för att vara sant”.

Det är som sagt jävligt svårt, om inte omöjligt, att verka förebyggande mot företag som Kameraexperten. Men det är nästan än värre med fall som Datorbutiken. Datorbutiken var länge en av Sveriges största och mest ansedda näthandlare av datorprylar men gick sedan helt plötsligt i konkurs. Tragiskt nog är konsumentskyddet i ett sådant fall lika med noll, åtminstone för de som har förskottsbetalat för ingen av dessa fick sedan några grejer levererade. Pengarna går istället till konkursförvaltaren som i sin tur fördelar pengarna som finns kvar över företagets skuldsaldo. Och av nån anledning så kommer då kundarna som har olevererade varor sist i prioritet, deras pengar går alltså till att betala företagets skulder till andra(!).  Det värsta är att Datorbutikens scam alltså är laglig. Kunderna ska naturligtvis få tillbaka sina pengar på en gång.

Vad kan man då göra för att gardera sig både mot fall som Kameraexperten och fall som Datorbutiken?  Det finns bara en säker metod. Betala med kreditkort! Med ett kreditkort får du nämligen automatisk försäkring av banken på alla köpe du gör, oavsett om företaget konkar eller bara blåser en.

Kommentarer
Postat av: Andreas Tandesten

Jag har handlat i flera år hos Datorbutiken, Kameraexperten kände jag inte till dock. Håller inte med det där om att alltid handla med kreditkort, pengarna kan hållas inne ett bra tag innan du får tillbaks dem. Går det att handla mot faktura eller postförskott är det ett bättre alternativ. Konkar företaget medan en leverans är på väg har du i såfall inte torskat något alls.

2009-01-12 @ 09:23:08
URL: http://tandersten.blogg.se/
Postat av: E

Förvisso, men ibland måste man ju betala direkt på nätet som t ex flygbiljetter.

2009-01-12 @ 10:32:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0